Ankara Eczacı Odası
Yayın Organı

Medikal Malzemeler Dr. Zeynep ÖZMEN / Bahçelievler SSGM Müdürü

Dr. Zeynep ÖZMEN son zamanlarda eczanelerimizdeki yerleri ve önemi artan medikal malzemeler hakkında bize önemli bilgiler sundu.

- Kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

1993 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. 13 yıl Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık ocaklarında görev aldım.8 yıldır SGK Ankara İl Müdürlüğünün değişik birimlerinde çalıştım. Son 2,5 yıldır da Bahçelievler Sağlık Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü olarak görev yapmaktayım.

- Bahçelievler Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezinde yürütülen işlemler nelerdir? Medikal malzeme ödemeleri kimlere yapılmaktadır?

Merkezimizde, sağlık raporu ile hak sahiplerince temin edilen sürekli kullanım gerektiren sonda, torba, beslenme seti, infüzyon setleri, diyaliz sarf malzemeleri, hasta bezi gibi tıbbi sarf malzemeleri ile işitme cihazları, ortez protez malzemeleri, kaplıca, yol ve gündelik ödemeleri, yurtdışında tedavi ödemeleri ile tüm Türkiye çapında ithal ilaç ödemeleri (ithal ilaç bedelleri Türk Eczacılar Birliğine ve şahıslara ödenmekte) şahıs ödemesi olarak yapılmaktadır. Ödemeler sigortalıların T.C kimlik numaralarına yapılmakta ve Ziraat Bankasının tüm şubelerinden tahsil edilebilmektedir.

- Hastaların bedelini ödeyerek temin ettikleri medikal malzemelerin geri ödemeleri ne kadar sürede gerçekleşmektedir?

Merkezimize verilen fatura ve eklerinde iadeyi gerektirecek bir sebep yok ise tıbbi malzemelere yönelik faturalar ortalama 1 hafta içerisinde hak sahiplerine ödenmektedir. Ancak, eczaneler tarafından faturalandırma süreci başladığında bu sürecin değişebileceğini düşünüyorum. Şöyle ki; eczanelere ilaç ödemelerinde aylık dönem sonlandırma yapıldıktan sonra ödemeler gerçekleştirildiğinden, tıbbi malzeme ödemelerinde de aynı şekilde olacağını düşünüyorum, henüz konu ile ilgili bir düzenleme yapılmamıştır.

- Eczanelerden temin edilerek, eczane tarafından SGK’ya fatura edilecek medikal malzeme ödemeleri kimlere yapılacaktır?

Eczanelerin icmal listesi düzenleyerek Kurumumuza fatura etmeleri halinde, ilaç ödemelerinde olduğu gibi eczane ödemesi olarak doğrudan eczanelere ödenecektir.

- Eczaneler tarafından faturalandırmada hangi sistem kullanılacak ve ne zaman başlayacak?

Bu konuda henüz Kurumumuz bilgi işlem çalışmaları devam ettiğinden, sistemin ne şekilde işleyeceği ve uygulamaya ne zaman başlayacağı çalışmalar tamamlandığında belirlenecektir.

- Eczaneler tarafından satışı yapılacak medikal malzemelerin, eczane tarafından SGK’ya faturalandırılması için eczane nereye başvurmalı, ne gibi işlemler yapmalıdır?

Öncelikle, tıbbi malzemeyi üreten veya distribütörü olan firmadan bayilik yetkisi ile tıbbi malzemeyi satış yetkisi almalı, satışını yapacağı malzemenin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası (TİTUBB) kayıtlarında olması, Sağlık Bakanlığı ve Kurumumuzca onaylı olması ayrıca, eczaneye verilen bayilik ve malzeme satış yetkisinin TİTUBB kayıtlarında yer alması gerekmektedir.

- SGK’ya ödediği ve eczaneler tarafından SGK’ una faturalandırılacak medikal malzemeler nelerdir? Bu medikal malzeme listesinin genişletilme durumu var mıdır?

Kurumumuzla Türk Eczacıları Birliği arasındaki 2013/1 sayılı Ek Protokolün Ek-6 listesi gereğince bu aşamada, hasta alt bezi, sonda, torba ve setleri, enteral ve parenteral beslenme setleri, diyaliz sarf malzemeleri, kolostomi, ürostomi, ileostomi ve sarf malzemeleri eczanelerden temin edilebilecektir. Malzeme kapsamının genişletilmesi veya daraltılması Kurumumuz Başkanlığının takdiri ile TEB’le yapılacak protokollerle belirlenmektedir.

- Hastalar eczanelerden temin edecekleri medikal malzemeler için fark ödeyecek midir?

TEB’le yapılan protokol gereğince, sözleşmeli eczanelerden temin edilecek tıbbi malzeme bedelleri Kurumumuzca Sağlık Uygulama Tebliğindeki birim fiyatlar üzerinden ödenecektir. Protokol metninde hastalardan fark alınmayacağı hususunda bir düzenleme olmamakla birlikte, medikal firmalardan temin edilerek kişilere ödenen tıbbi malzemeler için hak sahipleri firmalara fark ödeyebilmektedir.

Tıbbi malzeme ödemeleri ile ilgili olarak hastaları en çok mağdur eden durum eczane veya firmalardan temin ettikleri malzemelere ait bayiliklerin olmaması, bayiliğin fatura tarihinden sonra alınmış olması veya bayilik sona erdiği halde satış yapılarak fatura düzenlenmesidir.

- Eczaneler SGK ‘una fatura düzenlerken nelere dikkat etmelidirler?

Öncelikle TİTUBB’da eczanenin ve hastalara satışını yapacakları tıbbi malzemeye ait bayiliklerinin tamamlanması ve buna ait çıktılar ile malzeme barkodlarını faturaya eklemeleri ayrıca, SUT’ta ve Kurumumuzun 2013/37 sayılı Genelgesinde tıbbi malzeme ödemeleri için istenen belgelere dikkat ederek bu doğrultuda fatura tanzim etmeleri gerekmektedir.

Hastalardan en çok hangi konularda şikayet gelmektedir?

Tıbbi malzeme ödemeleri ile ilgili olarak hastaları en çok mağdur eden durum eczane veya firmalardan temin ettikleri malzemelere ait bayiliklerin olmaması, bayiliğin fatura tarihinden sonra alınmış olması veya bayilik sona erdiği halde satış yapılarak fatura düzenlenmesidir. Bunlara eksik tanzim edilen faturalar, hastaya verilmeyen TİTUBB çıktılarını da eklersek inceleme aşamasında bu belgelerin düzeltilmek üzere hastalara iade edilmesine ve ödemeleri zamanında alamamalarına sebep olmaktadır. Ayrıca, temin ettikleri malzemelerle ilgili olarak eczane ve firmalarca kendilerinden fark ücreti alınması ve bu tutarların yüksek miktarlarda olabilmesi ödeme güçlüğü çekmelerine yol açmaktadır.

- Genel olarak eczacılarımıza önerileriniz nelerdir?

Malzeme temini için kendilerine gelen hak sahiplerine malzeme vermeden önce rapor ve reçetelerini kontrol etmeleri, farklı veya fazla malzeme vermemelerini, fatura tanzim ederken ve diğer belgeleri düzenlerken Kurumumuz mevzuatında istenenlere dikkat ederek hem kendilerinin hem de hastaların mağdur olmamaları konusunda hassas davranmalarını rica ederim.