Geçtiğimiz yıllarda eczacılık mesleği ile ilgili çıkarılan yasalar, sayısı gittikçe artan eczacılık fakülteleri ve mesleki sorunlar eczacıları olduğu kadar öğ-rencileri de çok etkiledi. Eczacılık öğrencileri olarak meslek ile ilgili tüm gelişmeleri, gündemdeki konuları yakından izlemekteyiz ve mesleki sorunlara henüz öğrencilik hayatında çözümler aramaya çalışmaktayız.
Merhabalar, ben Gözde Yüksekdağ; Gazi Üni-versitesi Eczacılık Fakültesi 5. Sınıf öğrencisiyim. Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencileri olarak; fakültemiz adına ilk defa düzenlediğimiz GÜNDEM ÖĞRENCİ KONGRESİ’nde, Türkiye’nin dört bir yanından ve KKTC’den yaklaşık 300 eczacılık öğrencisi ve eczacılığın çeşitli alanlarında görev alan birçok meslektaşımızla bir araya geldik.
Çoğunluğunu son sınıf öğrencilerinin oluşturduğu, 2, 3 ve 4. sınıftan arkadaşlarımızın da bulunduğu 23 kişilik düzenleme ekibinin dört aydır süren yoğun çalışmaları sonucunda Ankara’da üç gün boyunca meslektaşlarımızla birçok paylaşımda bulunduk. Kongre fikrini sunduğumuzdan itibaren bize destek olan; dekanımız Prof.Dr. Tuncer De-ğim’e, kongre danışmanımız Prof.Dr. Bensu Karahalil’e, dekan yardımcımız Prof.Dr. Esra Küpeli Akkol’a ve değerli hocalarımız Prof.Dr. Nurettin Abacıoğ-lu’na, Prof.Dr. Mustafa Aslan’a, artık kapısını aşındırdığımız Prof. Dr. Mehtap Uysal’a her şey için çok teşekkür ederiz.
Geçtiğimiz yıllarda eczacılık mesleği ile ilgili çıkarılan yasalar, sayısı gittikçe artan eczacılık fakülteleri ve mesleki sorunlar eczacıları olduğu kadar öğrencileri de çok etkiledi. Eczacılık öğrencileri olarak meslek ile ilgili tüm gelişmeleri, gündemdeki konuları yakından izlemekteyiz ve mesleki sorunlara henüz öğrencilik hayatında çözümler aramaya çalışmaktayız. Daha önce farklı fakültelerdeki arkadaşlarımızın düzenlediği birçok öğrenci kongresinde öğrenciler bir araya gelerek mesleki sorunları tartışmış ve çözüm önerileri sunmuşlardır.
Eczacılık öğrencileri olarak birlik olmayı ve örgütlenmeyi başarılı bir şekilde gerçekleştirebildiğimizi düşünüyorum. Ulusalda düzenlenen mesleki kongrelere, eğitimlere öğrenciler oldukça fazla ilgi göstermektedir. Bu demek oluyor ki; tüm kısıtlamalara rağmen biz mesleğimizi çok seviyoruz ve sahipleniyoruz. Tabiki de hep böyle devam etmesini umuyoruz.
Bizler de gündemdeki mesleki konuları tartış-mak ve birçok alanda iş imkanına sahip olan mesleğimizi her açıdan ele almak amacıyla öğrenci kongresini yapmaya karar verdik. Şu sıralar son sı-nıf öğrencilerinin mezuniyet ve iş kaygısından yola çıkarak; farklı alanlarda çalışan eczacılarımızla oturumlar düzenledik.
Eczacılık eğitiminin tüm fakültelerde standart olması için gerektiğine inanıyoruz. Sayısı gittikçe artan eczacılık fakültelerini düşünecek olursa paket program şeklinde eğitim gören fakülte sayılarının artması kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle eğitimde akreditasyon çalışmaları hakkında bilgi vermek amacıyla Prof.Dr. Levent Üstünes ve Prof.Dr. Nurettin Abacıoğlu ile gerçekleştirilen oturumda eczacı-lık eğitimi her yönüyle ele alınmıştır.
Gündem’in en kalabalık oturumu ise ‘Dört Branşta Uzman Eczacılık’ paneli oldu. Son aylarda yeni yasa ile gündeme gelen uzman eczacılık kavramının tartışıldığı panelde moderatör Ankara Eczacı Odası Başkanı Ecz. Süleyman Güneş’ti. Panelin diğer konukları ise Ecz. Mehmet Domaç, Uzm.Ecz. Harun Kı-zılay ve Prof.Dr. Bülent Gümüşel’di. Yaklaşık iki saat süren panelde uzman eczacılık kavramı ile ilgili soru-cevap bölümüne ilgi oldukça fazlaydı. Süreyi her ne kadar aşmış olsak da tüm sorular cevaplanmaya çalışıldı. Bilimsel program dahilinde üç arkadaşımız serbest kürsü de istedikleri konu hakkında sunum yaptılar. Ayrıca düzenlenen afiş yarışmasında dereceye giren afişler ödüllendirildi. Kongrenin diğer oturumları arasında ise Sosyal Platformlarda Eczacılık, Eczane Açmanın Püf Noktaları ve Eczacılığa Genç Bakış, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP), Kilo Kontrolünde Doğal Destek Ürünleri vardı.
Bu oturumların gerçekleştirilmesini sağlayan tüm konuşmacılara, sunum ve afiş hazırlayarak bize destek olan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.
İki gün süren bilimsel programın ardından cumartesi akşamı gala yemeğinde ve pazar günü yapılan kahvaltıda yine misafirlerimizle beraberdik. Ankara’ya gelen katılımcılarımızla birlikte son olarak Anıtkabir’i ziyaret ettik. Kongreden sonra tüm katı-lımcılardan aldığımız yorumlar çok güzeldi ve tüm yorgunluğumuza değdiğini düşünüyoruz.
Biz düzenleme komitesi olarak her ne kadar çalışma yapsak da bu kongreye katılarak kongreye hayat veren tüm katılımcılara ve bizleri destekleyerek kongreyi yapmamıza yardımcı olan tüm sponsorlarımıza teşekkürü borç biliriz.
Ben özel olarak kongre düzenleme komitesindeki tüm arkadaşlarıma emeklerinden ve sabırlarından ötürü sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Öğrencilerin düzenlediği bu tür kongrelerin her sene düzenli olarak yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle fakülteler ve meslek örgütleri bu tür etkinliklere destek vererek mesleki bilincin oturmasını sağlayacaklardır. Mesleğimiz zor zamanlardan geçse de, halka en yakın ve güvenilir sağlık danışmanları olduğumuzu ve bu güvenin kaybedilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Yeni yılda da mesleğimiz için hep birlikte güzel çalışmalar yapmamız dileğiyle, hoşçakalın.
Eczacılık eğitiminin tüm fakültelerde standart olması için gerektiğine inanıyoruz. Sayısı gittikçe artan eczacılık fakültelerini düşünecek olursa paket program şeklinde eğitim gören fakülte sayılarının artması kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle eğitimde akreditasyon çalışmaları hakkında bilgi vermek amacıyla Prof.Dr. Levent Üstünes ve Prof.Dr. Nurettin Abacıoğlu ile gerçekleştirilen oturumda eczacılık eğitimi her yönüyle ele alınmıştır.