Ankara Eczacı Odası
Yayın Organı

Gündemdeydik Mustafa Buğra ERSOY / Eczacı

Sektörün birçok alanında faaliyet gösteren firmaların, bu tür organizasyonlara destek vermesi bence çok önemli bir konu. Firma yetkililerinin katılımcılar ile yakın şekilde ilgilenmeleri, fikir alışverişinde bulunmaları, geleceğin eczacıları için çok yararlı olacaktır.

6-8 Aralık 2013 tarihleri arasında, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencileri tarafından düzenlenen, Türkiye Eczacılık Öğrencileri Kongresi, geleceğin eczacıları ile sektörün farklı alanlarında çalışan eczacıları bir araya getirdi. Gazi Üniversitesi 100. Yıl Konferans Salonu, 2 gün boyunca, eczacılık mesleğinin geleceği, yasal düzenlemeler, eczacılar için yeni kariyer alanları ve eczacılık fakültesi öğrencilerinin serbest kürsüsüne ev sahipliği yaptı.

Organizasyonu değerlendirirken, kongre düzenleme kurulu ve çalışmalarına yer vermezsem, büyük bir haksızlık etmiş olurum. Kariyerlerinin başlangıç noktalarında olan bu ekip, organizasyon konusunda son derece profesyonelce yürüttükleri çalışmalarının sonucunda herkesin takdirini topladı. Kongre tarihinden iki gün önce yaptıkları toplantıların birine katıldım ve gördüklerimden çok etkilendim. Katılımcıların konaklama ve ulaşım konularıyla ilgilenen bir ekip toplantı masasının bir ucunda zamanlama planı yaparken, masanın diğer ucunda cumartesi akşamı düzenlenecek yemeğin ayrıntıları konuşuluyordu. Aynı zamanda çok da yakın arkadaşlar olan bu ekip, meslek içi dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu ve birlik halinde hareketin başarıya ulaştırdığını bir kez daha kanıtladı.

Kongrenin açılış konuşmalarının ardından, katılımcılar kongreye destek olan firmaların standlarını inceleme imkanı buldu. Sektörün birçok alanında faaliyet gösteren firmaların, bu tür organizasyonlara destek vermesi bence çok önemli bir konu. Firma yetkililerinin katılımcılar ile yakın şekilde ilgilenmeleri, fikir alışverişinde bulunmaları, geleceğin eczacıları için çok yararlı olacaktır. Firmalar ise, bu yakın iletişim sayesinde kendilerinden beklenenler konusunda plan ve program yapabileceklerdir.

Katılan firmalar arasında ortopedik malzeme ve tıbbi malzeme ile ilgilenen firmalar ürünlerini sergilediler. Ortopedik malzemelerin tedavideki önemi, bu malzemelerin kullanımı , tıbbi cihazların ise tedaviye yardımcı olma konusundaki önemi ve hastaya uygun cihaz tedariği konuları firma yetkilileri tarafından aktarıldı. Ancak bu ürünlerin sunumu eczacılık öğrencilerinin bu ürünleri ile daha önce hiç karşılaşmamış olduğu gerçeğini açığa çıkardı. Birçok öğrenciden, “biz staj yaptığımız eczanelerde tansiyon ölçümü veya kan şekeri ölçümü konusunda bilgi almadık” açıklaması geldi. Senelerdir serbest eczane stajı hakkındaki problemleri çözme konusunda fakülteler ve oda yönetimleri birçok kararlar aldı. Üzülerek belirtmem gerekiyor ki, problemler halen devam ediyor.

Bir sonraki oturumda ise, “Eczacıların İlaç Endüstrisindeki Rolü“ konusu işlendi. Üretim, patent ve endüstriyel alanda eczacıların kariyer olanakları hakkındaki birçok konuda, kariyerlerini bu alana doğru yönlendirmek isteyen katılımcılara fikirler sunuldu.

Kongrenin en önemli oturumlarından biri ise, Ankara Eczacı Odası Başkanımız , Ecz. Süleyman Güneş moderatörlüğünde gerçekleşen, “Yeni Yasanın Getirdikleri ve Dört Branşta Uzman Eczacılık” konulu paneldi. Panelin katılımcıları arasında Ecz. Mehmet Domaç, TEB Genel Sekreteri Ecz. Harun Kızılay ve Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi DekanıProf. Dr. Bülent Gümüşel vardı. Yasal alandaki bu bü-yük değişikliği, ve mesleğimiz üzerindeki etkilerini, en yetkili ağızlardan dinlemek, eczacılık öğrencileri açısından kaçırılmayacak bir fırsattı. Özellikle serbest eczacılık alanında yapılacak değişiklikler konusunda sunulan görüşler, katılımcıların ilgisini çekti. Prof. Dr. Bülent Gümüşel, farklı alanlarda uzman eczacılık konularında çok önemli bilgiler verdi. Özellikle klinik eczacılık alanında yaptığı çalışmalar ve uzmanlık konusundaki sürecin gelişimi , mesleğimizin gelişmesi ve genişlemesi adına çok önemli.

Kongrenin ikinci gününde ise daha sosyal konular ele alındı. Farklı alanlarda eczacılık, eczane açmanın püf noktaları, eczacılığa genç bakış gibi konular sunuldu. Günün ilgi çeken konuları arasında “Kilo Kontrolünde Doğal Destek Ürünleri” ve “Sosyal Platformlarda Eczacılık” vardı.

Ankara Eczacı Odası Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Mustafa Aslan’ın ele aldığı “ Kilo Kontrolünde Doğal Destek Ürünleri” konusu, sadece geleceğin eczacıları tarafından ilgi görmemesi gereken bir konuydu. Nitekim, ziyaretçi olarak bu konu için kongreye gelen meslektaşlarımız vardı. Özellikle son yıllarda ülkemizde de artış gösteren obezite oranı, kilo kontrolü konusunda piyasaya sunulan birçok ürün meydana çıkardı. Piyasada bulunan bazı ürünlerin kullanımının son derece tehlikeli olduğu, bazı ürünlerin ise yanlış kullanım sonucu istenmeyen etkilerinin olduğu, Prof. Dr. Mustafa Aslan tarafından vurgulandı. Ayrıca eczacıların kilo kontrolü konusunda hastalarını doğru yönlendirmesi gerektiği de belirtildi. Değerli hocamızın sunumunda yer verdiği, piyasada bulunan ürünlerin reklamları ve vaad ettikleri, birçok katılımcı arasında gülüşmelere neden oldu. Bu ürünleri kullanıcıya sunan bazı meslektaşlarımızın olması, durumun aslında komediden ziyade trajikomik bir boyutta olduğunun bir göstergesi.

Ziyaret eden meslektaşlarımızı belirtmişken bir noktaya da dikkat çekmek istiyorum. Düzenlenen kongreye akademik kadro tarafından gösterilen ilgi çok ama çok azdı. Geleceğin eczacılarına yol gösteren ve göstermeye de devam edecek olan değerli hocalarımızın, bu tür etkinliklere daha fazla ilgi göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Mesleklerimizi icra ederken akademik destek almanın ne kadar önemli olduğunu bilen biz eczacıların bu konudaki sorunu hızla çözmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Sosyal medya artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Günlerimizin büyük bir bölümünü bilgisayar karşısında geçiren eczacıların, 2011 yılından itibaren sosyal platformda bir adresi var. Bugün üye sayısı 6500’ü geçen ve internet üzerinde Türkiye’deki en büyük eczacı grubu olan “Sadece Eczacı” Facebook grubu yöneticileri Ecz. Çağdaş Gündüz ve Ecz. Bora Hazır “Sosyal Platformlarda Eczacılık” konulu panelde yer aldılar. Facebook grupları üzerinden eczacıların en ufak sorunlarını (reçetede yazılan ama anlaşılamayan tanı, ilaç veya doz bilgilerini) bile paylaştıklarını, bu sorunlara meslektaşları aracılığı ile çare bulan eczacıların olduğunu belirttiler. Ayrıca internet üzerinden geliştirdikleri yeni projeler hakkında da bilgiler verdiler. Sempatik tavırlarıyla katılımcıların çok beğendiği iki meslektaşımız aynı zamanda kongrenin internet ortamında canlı yayınlanmasını sağladı.

Mesleğimizin geleceğininin konuşulduğu, ve gelecekteki meslektaşlarımızın daha doğru, daha donanımlı adım atabilmeleri adına düzenlenen bu kongrede hem konuşmacı hem de katılımcı olarak yer aldım. Hem sosyal anlamda hem de mesleki anlamda, meslektaş-larımızla olan dayanışmayı arttırmamız gerektiğini her fırsatta vurgulayan biri olarak, bu kongrede bulunmak benim için son derece önemliydi. Eczacılık mesleğinin saygınlığının arttırılması, mesleki sorunların çözümlerine kavuşması, bizim ortak hareketimiz ile gerçekle-şecektir. Dilerim ileriki senelerde daha çok eczacının katılımı ile bu tür organizasyonlar gerçekleşir.